Arnold Houbraken, De grote schouwburg

Buchcover rnold Houbraken: De grote schouwburg. Schildersbiografieën
Arnold Houbraken,
De grote schouwburg. Schildersbiografieën.
Amsterdam: Querido, 1995.
ISBN 90 214 0584 9
Co-editeur: Manfred Sellink.

 

De geldzucht van Rembrandt, de armoede van Hercules Segers, het huishouden van Jan Steen, de veelzijdigheid van Anna Maria van Schurman, het geduld van Gerrit Dou, de werklust van Paulus Potter, de grappen van Adriaen Brouwer en het geruzie van Emanuel de Witte: over dat alles verhaalt Arnold Houbraken in zijn Groote Schouwburg der Nederlandsche konstschilders en schilderessen. Zijn schildersbiografieën bieden gevarieerde lectuur. Soms beschouwend en moralistisch, soms verhalend en humoristisch, maar altijd onderhoudend en lezenswaardig.

 

 

PRESSESTIMMEN

Op basis van de facsimile-editie van De Groote Schouburgh uit 1753 hebben Jan Konst en Manfred Sellink een Griffioendeeltje samengesteld dat levensbeschrijvingen bevat van veertien zeventiende-eeuwse schilders. Momenteel wordt van De Groote Schouburgh een kritische, volledig geannoteerde tekstuitgave voorbereid. De vlot hertaalde en met 32 afbeeldingen rijk geïllustreerde bloemlezing die Jan Konst en Manfred Sellink van dat boek hebben gemaakt, kan gezien worden als een smakelijk voorafje. / Roland de Bonth in Tijdschrift voor Nederlandse taal- en letterkunde, Vol. 112 (1996-2).

 

Arnold_Houbraken3

Arnold Houbraken (Wikimedia Commons)

 

Evenmin vies van boert was de 18e-eeuwer Arnold Houbraken. Diens levensschetsen van de ‚verstokte gierigaard‘ Rembrandt en 13 andere schilders moderniseerden Jan Konst en Manfred Sellink voor de Griffioen-pocket De Grote Schouwburg. / Jaap de Berg in Trouw, 1. Dezember 1995.

 

 

 

Grote-schouwburg - titel