Niederlandistik in Berlin

Interview mit Roger Abrahams in VARAGIDS (März 2016)

 

 

Varagids

 

Waarom studeren Duitse jongeren Nederlands?

Mijn studenten hebben allemaal op de een of andere manier een bijzondere relatie met Nederland of Vlaanderen. Dat kan familiaal zijn, dat kan amoureus zijn, dat kan te maken hebben met een vakantiehuisje op Texel of in Zeeland, sommigen zijn er een keer als au pair geweest, of hebben een scholierenuitwisseling gedaan. Daarnaast bestaat er een algemene belangstelling voor andere culturen in Duitsland. En de reputatie van Nederland is positief.

Laten de studenten zich niet beinvloeden door negatieve berichtgeving over de Nederlandse politiek?

Toegegeven: het rechts-populisme heeft flink gekratzt aan het beeld van Nederland als een tolerant en vooruitstrevend land. Geert Wilders doet ons internationaal geen goed.

Als ze Nederlandse literatuur lezen, doen ze dat omdat ze meer willen weten over Nederland, of omdat onze literatuur herkenbaar voor ze is?

Wat je weleens hoort, is dat Nooteboom goed zou aansluiten op de Duitse markt omdat hij zo’n intellectuele toon kiest en een grote eruditie aan de dag legt. Dat past bij de Feuilleton-cultuur [Feuilleton is de benaming van de cultuurbijlage van de Duitse kwaliteitskranten, waar de grote intellectuele debatten gevoerd worden, red.] Uitgeverij Suhrkamp in Berlijn geeft dan ook zijn verzameld werk uit, het hoogste wat je als levend auteur kunt bereiken, terwijl zijn eigen uitgeverij in Amsterdam, de Bezige Bij, dat niet doet – een unieke situatie. Maar onze studenten zijn niet op zoek naar herkenbare literatuur. Zij leren bij ons werken te analyseren vanuit een literatuurwetenschappelijk perspectief.